Gulvafhøvling – Gulvbearbejdning der går i dybden

Hvad er gulvafhøvling? Det er ikke uden grund at mange kunder ikke ved hvad der er forskel på gulvafhøvling og gulvafslibning. Det er 2 gulvbearbejdningsmuligheder som i folkemunde benyttes i flæng, og det er faktisk lidt ærgerligt. For der er en stor forskel på de 2 gulvprocesser som hver især til formål at skabe en smukker overflade på gulvet og fjerne den gamle gulvbehandling. Forskellen ligger blot i hvor dybt der bearbejdes ned i træet med udgangspunkt i den oprindelige gulvbehandling som er på overfladen.

Gulvafhøvling foregår med skarpe klinger

En afhøvling af gulve benyttes altid når en gulvafslibning ikke er nok til at klar de udfordringer der er på selve gulvfladen. Det kan være:

  • Gulvafhøvling giver den perfekte overflade. Efter en gulvafhøvling skal gulvet afslibes og her benytten en slibemaskine. På billedet ses sandpapir og en kantsliber.Niveauforskelle
  • Fernis
  • Spartelmasse
  • Limrester
  • Tæpperester
  • Bølgede gulve

Afhøvling er en meget grov og ultimativ bearbejdninsform som med skarpe knive nærmest skærer overtræet af. Affaldet fra en afhøvling er høvlspåner som vi alle kender det fra sløjdtimerne, så derfor vil gulvet herefter komme til at fremstå meget flosset og ru i overfladen. Det er derfor nødvendigt med en afslibning efterfølgende hvor der afslibes 4 – 5 gange med forskellige kornet sandpapir. Her startes med en grov sandpapir som succesivt skiftes ud hvor der benyttes den helt fine til allersidst.

Gulvafhøvling af Fernis og ferniserede trægulve

I langt de fleste tilfælde afhøvles trægulve på grund af fernis på overfladen. Fernis var den type overfladebehandling som mange benyttede indtil lak blev opfundet omkring 2. verdenskrig. Den ferniserede overflade er ofte meget tyk idet man i gamle dage ikke fjernde fernis men blot påførte et ekstra lag for at opfriske gulvets overflade. Når et trægulv har fået tilpas mange lag vil det fremstå med en meget mørk bordeaux farve og til tider helt sort. Fernis er produceret på linoliebasis hvilket er grunden til at det ikke kan afslibes men at der skal benyttes en gulvafhøvling.

Gulvfernis sætter sig fast i sandpapiret

Gulvafhøvling må udføres med omtanke. Inden den endelige afhøvling må alle søm dykkes og gulvet tjekkes for løse gulvbrædder og andet.For ved en gulvafslibning sker der en kraftig friktion der varmer gulvfladen op, og når linolie opvarmes udvikler det sig til en meget tyk og tyggegummiagtig konsistens som sætter sig fast i gulvmaskinens valse. Derfor er en afslibning umuligt medmindre at gulvmanden har nogle tricks i ærmet til at modvirke at fernissen sætter sig fast i gulvslibemaskinens sandpapir. Ellers er det en gulvafhøvling som er nødvendigt. Er du i tvivl om at dine trægulve trænger til en gulvafhøvling så kontakt os gerne for en snak.

Oliebehandling er rigtig god

Olie er en rigtig god behandling til trægulve. Træ og olie er den perfekte kombination som virkelig skaber en dybde i træet og en visualitet som ingen anden form for gulvbehandling. Olien har den fordel at den for det første går ind og mætter træets porrer og dermed skaber en overflade som afskyr alt. Endvidere bliver træets strukturer markant i forhold til et ubehandlet gulv og dermed giver olien træet en effekt hvor det unikke i træets åretegninger og strukturer bliver fremhævet. Gulvolie har en anden fordel, og det er at mindre trykmærker, ridser og hakker hurtigt og enkelt fjernes med gulvvask. Ved vask vil fugten gøre at træets porrer rejser sig og ridserne forsvinder. Modsat lak og andre overfladebehandling er olien derfor at foretrække idet den kræver mindre vedligholdelse og efterbehandling.

“En gulvafhøvling bearbejder træet i dybden og giver grundlag for oliebehandlingens fantastiske evne til at fremhæve åretegninger og strukturer”

Gulvolie fremhæver træet

De siges at gulvolie giver trægulve en varm lød og dermed skaber hygge og varme hvor overfladen er behagelig at betræde og gå på. Der findes forskellige former for gulvolie hvor den enkelte oliebehandling tilpasse gulvtype og træsort samt gulvets beskaffenhed. En anden fordel ved olie er, at den naturlige lød i træet fremhæves hvor træets naturlige udseende fremhæves og bevares.

Hvordan rengøres og vedligeholdes et oliebehandlet gulv?

Gulvafhøvling af et plankegulv. Grovhøvling af et trægulv med fernis. Herefter skal gulvet afslibes så det får den rette finishEt olieret og oliebehandlet gulv skal blot støvsuges når tiden er til det. Det siges, at jo færre gange man vasker sit gulv des bedre er det. Træ og vand er en rigtig dårlig kombination og derfor skal gulvvask begrænset så meget som muligt. Det gælder trægulve med en hvilken som helst overfladebehandling, men når gulvoverfladen blive beskidt skal det naturligvis vaskes. Det tilrådes at at benytte en hårdt opvredet gulvklud eller gulvmoppe så der ikke bruges mere vand end højest nødvendigt. Endvidere skal der benyttes et rengøringsmiddel som er beregnet til olie gulve. I de fleste byggemarkeder, farvehandlere og supermarkeder kan der købes en gulvsæbe til oliebehandlede trægulve.

Plejeolie er en hjælp

Det er muligt på et senere tidspunkt at opfriske den eksisterende overflade med en meget tyndtflyde olie, også kaldet en plejeolie, men her skal den gamle overflade første renses med trærens efter foreskrifterne. Vi benytter olie fra blandt andet TripTrap og Faxe som er gode danske mærker som altid borger for højt kvalitet. Har dit trægulv en olie overflade og har det tabt sin naturlige glød? Så kan vi naturligvis hjælpe. Der findes forskellige tilgange til dette hvor der enten kan laves en fuldslibning hvor den gamle gulvbehandling fjernes helt eller der kan udføres en såkaldt nulstilling af overfladen så den gøres klar til en ny oliebehandling. Med ‘nulstilling’ menes at sæbefilm, smuds og snavs fjernes enten med trærens eller en mellemslibning. Denne løsning har den ulempe at den ikke fjerner trykmærker, ridser og hakker i gulvet men blot frisker gulvoverfladen op og forlænger levetiden.

NOTE: Såfremt gulvet har fået en gulvafhøvling suger det meget mere olie en ved en gulvafslibning

Hvid lak imponerer alle

Gulvafhøvling udføres til at skabe en plan og helt lige gulvflade uden bølger, niveauforskelle og andet.Hvid lak er en populær behandling som benyttes meget i danske boliger. Det lyse og hvide look er ‘in’ i disse år, og når en hvidpigmentering kan kombineres med slidstyrke så kan den absolut anbefales. Gulvlak giver en lys og mat overflade hvor træets åretegninger og struktuerer bevares markant. Med andre ord er hvid lak ikke en heldækkende behandling men blot en hvid patina som tilføres overfladen. Endvidere sikrer denne at træet ikke gulvner som man ser mange trægulve som bliver helt gule med tiden. Gulvet lakeres med 2 eller 3 lag lak så gulvoverfladen blive slidstærk og smudsafvisende. Med den matte laktype som ofte benyttes nu om dage, vil gulvet rent visuelt fremstå tørt og rustikt samtidig med at det har den smukke og hvide overflade. Til almindelig boligformål benyttes en standard 1-komponent boliglak hvor der til ervhervsmål, og områder med meget slidtage, kan benyttes den særdeles slidstærke 2-komponent.

Vandbaseret lak

Alle vore laktyper er vandbaserede og har en høj tærskel hvad trafik og slidintensitet angår. Laktyperne har en særdeles høj ydeevne og er vandbaserede og dermed i sagens natur udført på en miljørigtig måde. De vandbaserede laktyper indeholder ikkeskadelige opløsningsmidler og har derfor kun en meget svag lugt og en lav indendørs imission. Lakken er en ikke gulnende typer som er særdeles modstandsdygtig overfor spildte væsker samt slitage og ridser.

Få besøg af en fagmand

Har du brug for yderlige oplysninger om hvid lak eller gulvlak i det hele taget, er du naturligvis velkommen til at kontakte os. Vi rådgiver om alt vedrørende behandling af træ og trægulve, herunder gulvafslibning og gulvafhøvling samt afslibning af trappetrin, dørtrin, køkkenbordplader og andre vandrette træflader i dit hjem.